Cuptor, cuptoare pentru industria ceramicii, pentru uscare, decarburare, sinterizare si ardere.
Koyo Thermo Systems

Koyo Thermo Systems Co., Ltd. este reprezentata in Europa de catre:
Crystec Technology Trading GmbH

Crystec
Cuprins ccd E-Mail English   deutsch   français   russki   romana   magyar
Cuptoare industriale   Maleabilizarea otelului   Cuptoare pentru ceramici   Cuptoare dulap   Cuptoare cu trecere   Cracker   Moldatherm

Cuptoare pentru producerea ceramicii

Pentru producerea ceramicii tehnice se utilizeaza de cele mai deseori materii prime sintetice asa numitele materii verzi. Aceste materiale contin pe langa amestecul de pulberi ceramice si materie organica de legatura care este umeda. In prima faza se usuca aceste materii prime apoi se ard la temperaturi mari astfel excesul de material fiind indepartat. La final ceramica se sinterizeaza cu acest pas corpul ceramic obtinand rezistenta dorita.

Koyo Thermo Systems produce mai multe tipuri de cuptoare pentru utilizarea in industria ceramicii, ca de exemplu pentru: uscare, decarburare, aglomerare continua si sinterizare. Koyo Thermo Systems are o vasta experienta in acest domeniu fiind un lider pe piata japoneza in materie de decarburare si operatiile de aglomerare continua. La cerere va putem pune la dispozitie o lista cu referinte.

Uscarea

Intr-o masa ceramica formata se regaseste apa. Cu evaporarea apei are loc si o modificare a volumului asa numita contractie la uscare. Contractia la uscare ia amploare cu cat continutul de umezeala este mai mare. Depinde si de marimea granulelor, tipului de materie prima dar si a procesului de formare. Contractia poate sa aibe marimi diferite in functie de tipul ceramicii. Astfel de orientari sau asa numitele texturi, trebuie sa aibe retete bine calculate in functie de marimea si de geometria pieselor ceramice altfel putand lua nastere deformari sau chiar rupturi. Koyo Thermo Systems va ofera pentru astfel de aplicatii, diferite tipuri de cuptoare. Cele mai comune tipuri de cuptoare sunt cuptoarele cu curent de aer.

Arderea, decarburarea, separarea

Cuptor INH Pentru a preintampina rezistenta la ruperea a materiei prime, se mai adauga pana la 50% vol., aditivi organici care se indeparteaza la final. Aceste procese se numesc ardere, decarburare si separare. Arderea, decarburarea respectiv separarea ceramicii si inlaturarea materiei organice de legatura, au loc in cuptoare de ardere, de decarburare si de separare. Acesta este un proces foarte critic de aceea este foarte important controlul temperaturii. Acest lucru depinde de marimea granulelor de materie prima. Profilul de temperatura, presiunea, atmosfera gazoasa si timpul trebuie sa fie bine calculate, pentru a asigura o difuziune a materialului de legatura fara a deteriora produsul finit. Foarte important este faza de inceput a procesului deoarece incalzirea se face foarte usor, pentru a preintampina o evaporare brusca a componentelor organice. Aceste procese de ardere, decarburare si separare incep la temperatura camerei si se incheie la temperaturi de 600°C. Oxigenul poate accelera aceste procese prin dezintegrarea materilor organice.
O varianta a arderi se numeste si cocsificare. Astfel particule de material sintetic se transforma in carbon, care ramane in structura si care la urmatoarea ardere impreuna cu substantele reactive adaugate, formeaza o matrice ceramica. Acest lucru necesita temperaturi de pana la 1000°C. Ca exemplu, aceasta metoda se foloseste la productia carburii de siliciu.

Pentru decarburarea ceramicii se utilizeaza des cuptoare de convectie, cuptoare care recircula gazul prin camera de ardere si care are legatura cu un arzator ulterior. Modelul INH este echipat cu mai multe valve de admisie a gazului pentru arderea, decarburarea si pentru separarea materiei prime. Sunt disponibile marimi diferite.

Arderea GM Cuptorul de tip INH poate fi actionat pana la temperaturi de 600°C. Continutul de oxigen poate fi redus sub 20ppm. Suplimentari directe de oxigen cat si umezirea gazului in cuptor, se pot face oricand. Continutul de oxigen se poate masura cu ajutorul unui senzor de ZrO2 . Cuptorul este controlat de o unitate de control programabila care contine 7 retete si 140 pasi programabili. Pasii introdusi sunt afisati pe un display. Optional mai poate fi montat un controler de la firma Stange

Pentru indepartarea materiilor organice din gazele de ardere, se utilizeaza des arzatoare post evacuare (imagine dreapta). La instalarea mai multor cuptoare se poate utiliza un arzator post evacuare de exemplu la doua cuptoare simetrice.

Folosirea cuptoarelor cu trecere continua pentru procesul de decarburare este de asemenea posibil.

Arderea continua

Dupa procesul de uscare si cocsificare, reteaua cristalina a materiei semifinite este tinuta de adeziunea materialelor care necesita o manevrare atenta la urmatoarele faze ale procesului.

Cuptoarele cu trecere continua se utilizeaza in procesele de ardere continua. Cuptoarele cu trecere continua din industria ceramicii, sunt dotate cu elemente de incalzire MoldathermTM.

Incarcarea si descarcarea cuptorului se poate face automat. Koyo Thermo Systems va pune la dispozitie diferite sisteme de incarcare, descarcare.

Partial se utilizeaza atmosfere cu azot. Continutul de oxigen se poate masura cu ajutorul unui dispozitiv de masurare a ZrO2. Se pot folosi si alte gaze de proces cum ar fi gazele inerte, gaze de formare sau hidrogenul.Profilul temperaturii si cantitatea de gaz sunt factorii decisivi ai procesului.

Cuptor cu trecere
  • Cuptorul de tip MT prezentat in imagine, este dotat cu un reglor de temperatura ultraprecis si cu o mufla care permite o stabilitate si o reproductivitate ridicata a gazului.
  • Optional, acest cuptor poate fi achizitionat si cu gaz inert.
  • Stabilitatea atmosferei in camera cuptorului, se realizeaza prin camerele de epurare a gazului, situate la intrarea si iesirea cuptorului.
  • O aspiratie fortata se face cu ajutorul unei diuze care se afla in pozitia exacta.
  • Pentru o ardere pe ambele suprafete, probele se pot fixa in suporti speciali. Sunt posibile temperaturi de pana la 1400°C.
Formiergas

Arderea, sinterizarea, procesul de sinterizare

Scopul tehnologiei ceramicii este producerea unui corp solid. Legatura ceramica si soliditatea se obtine abia dupa arderea in cuptoare de sinterizare, la temperaturi inalte. Prin sinterizare si ardere ia nastere materia ceramica. Prin pasii din procesul de ardere, ia nastere o solidificare si o etansare a produselor, care se micsoreaza si devin mai putin poroase. Timpul de ardere si atmosfera influenteaza proprietatile ceramicii tehnice. Forma pieselor este de asemenea influentata de reteta: piesele mai subtiri si mai dese, se ard mai repede decat piesele mari si mai groase.

Pentru sinterizare, Koyo Thermo Systems poate oferi 3 tipuri de cuptoare verticale, cuptoare tip lift, cuptoare cu hota. Postamentul se poate trage in afara pentru o mai usoara incarcare. Reteta dorita se deruleaza automat. Atmosfera in cuptor se poate de asemenea alege, deseori se utilizeaza azot sau gaz inert. Pentru un schimb rapid al atmosferei gazoase, cuptorul dispune de un mecanism rapid de evacuare. Nivelul de oxigen se poate determina cu ajutorul unui aparat de masura cu ZrO2.

bottom up kilns

Tip cuptor

Temp. maxima

Volum

Incarcare

Performante

MU

1000°C

64 - 200 l

100 - 150 kg

17 - 60 kW

SU

1500°C

27 - 125 l

30 - 200 kg

17- 27 kW

KU

1700°C

15 - 216 l

30 - 300 kg

9 - 51 kW

Pentru productia de serie, sunt disponibile versiuni mari ale cuptorului vertical (imaginea stanga). Sunt si cuptoare speciale pentru sinterizarea sub vaccum (imaginea dreapta).

bottom up ovens   cuptor sinterizare, cuptoare

De altfel este posibila si utilizarea cuptoarelor cu trecere, speciale.

cuptor sinterizare cu banda transportoare     cuptor de sinterizare continua

Koyo Thermo Systems si Crystec au deosebita placere de a proiecta si construi sisteme efective si performante dpdv al costurilor si de a va satisface cele mai exigente cerinte.

Crystec Technology Trading GmbH va ofera si discuta cu placere cu dumneavoastra si alte detalii.
Cuprins Cuprins
E-MailSunteti interesat sa aflati mai multe? Va rugam sa ne contactati! Inceput paginala inceput