Szikra erózió: Köszörükerék szabályzása
Koyo Machine Industries cégáttekintö

Koyo Machine Industries Co., Ltd. európai képviselete:
Crystec Technology Trading GmbH

Crystec cégáttekintö
tartalomCCE-Mail English   deutsch   français   español   russki   romaneste   magyar
áttekintö   fémmegmunkálás   csúcs nélküli   síma   Shoe   Grove   E-dt   félvezetö

E-dt

Szikra erózió köszörükerekek szabályzására

E-dt az Electrical discharge Truing rövidítése és szikra eróziót jelent.

Köszörükerekeket idöröl idöre szabályozni és élesíteni kell. Ez egy szabályzóval történik, ami sokszor gyémántszerszámból áll, amelyet végighúzunk a köszörükeréken. Ezzel helyreállítjuk a köszörükerék eredeti formáját, ami a köszörülési eljárás alatt lassan elveszik. A köszörükerék alakja örlési feladatától függ. Néha struktúrákat kell csiszolni a munkadarabba. A csúcs nélküli palástköszörülésnél konkáv alakzatok szükségessek, hogy egy önálló munkadarab szállítmányozást szavatolhassunk a csiszológépben. A köszörükerék élesítésének célja, a felületén való új köszörüszemcsék kibontása. Ez a köszörüszemcsék közötti kötöanyag részleges eltávolítása által történik. A gyémántszabályzó alkalmazásánál a gyémánt mindkét feladatnak felel meg: a szabályzásnak és az élesítésnek is. Habár a gyémánttal való élesítéskor az új köszörüszemcsék sokszor megsérülnek. Ez egy új módszerrel elkerülhetö: A szikra erózió által. A szikra erózió egy magas pontosságú, érintkezésmentes módszer köszörükövek élesítésére, amely ráadásul javítja a köszörüpontosságot, az átvitelt és a minöséget. Lehetövé teszi a gépben beszerelt, fémkötésü gyémánt köszörükorongok élesítését. Csak a fém kötöanyagot távolítjuk el, a gyémántszemcsék károsodása elmarad.

Szikra erózió üzemeltetés alatt Szikra erózió üzemeltetés alatt Szikra erózió üzemeltetés alatt

Koyo felismerte a gyémánt köszörükorongok alkalmazásának elönyeit. A gyémánt nem vezetö és nagyon kemény anyag. Ennek megfelelö csiszolókorongok ezért igen alkalmasak kemény anyagok mint pld. kerámiák, karbidok, öntöttvasak, szinteranyagok valamint edzett acélok csiszolására. A gyémántszemcsék azonkívül takarékosabbak mint a köbös bórnitrid cBN-anyag, hosszabb élettartamúak és így kevesebb költséggel járnak.
Akkor vajon miért nem alkalmazzuk sürübben a gyémánt köszörükorongokat?

Mert...

Koyo megtalálta a megoldást ....... szikra eróziós élesítés (E-dt)

Egy Koyo csiszológép köszörüköje szikra eróziós szabályzóval

Egy köszörükö élesítése vagy szabályzása azért szükséges, hogy folyamatosan nagyon precíz csiszolóeredményeket érjünk el, mégpedig attól függetlenül, hogy köbös bórnitridos csiszolókerekeket, gyémántköszörükorongokat vagy hagyományos köszörüköveket használunk. A nagyon kemény köszörükövek szabályzása és élesítése már mindig is probléma volt. A puha kötöanyagok alkalmazása egy kompromisszumot képezett. A köszörükövek rövidebb élettartama lett ugyan a következménye.
A gyémánt a legkeményebb az összes ismert felületkoptató hatású anyagok közül. 1,7-szer keményebb mint a köbös bórnitrid cBN és 3,3-szor keményebb mint a szokásos szemcsézetek. A fémes kötök lehetövé teszik a sürübb köszörüszemcse hálózatot és javítják a köszörükorong idomörzését.
Keménység összehasonlítása

Haszon & Az E-dtalkalmazásának elönyei:

Üzemszünetes idöszakaszok csökkentése
A köszörükövek szabályzása miatt elöforduló üzemszünetek 1/8-tól 1/5-ére csökkennnek a mügyanta kötésü cBN-köszörükövekhez képest. Kopás: Müködési próbák egy Koyo KVD-300-as köszörügépen kimutatták, hogy csak 15s-ig tartott, szikra erózióval E-dt 0,76"-t a köszörükö felületéröl lehordani. Ehhez képest egy cBN-köszörükö szabályzása egy WA szabályzóval 120s-tigényelt.
Teljesítmény
A szabályzási gyakoriság csökkentése
cBN-es köszörükorongokat 3-szor sürübben kell szabályozni mint a gyémánt köszörükorongokat, amelyeket szikra erózióval E-dt élesítettek. Ěgy szinterezett fémdarabok csiszolásakor a darabok átmeneti ideje 28%-kal csökkenthetö. A köszörükorong szabályozása müszakváltás alatt is végbe mehet.
Szabályozási idötartam
A csiszolópontosság növelése
A köszörükorong szabályzása vagyis élesítése alatt, felületének épségben tartása által javul a mérettartása, a simasága, a parallelitása, a kereksége, a cilindritása és a felületi minösége a megfelelö munkadaraboknak. Ez föleg olyan munkadaraboknál hatásos, amelyek kiváló precizitással csiszolandók. Finomabb gyémánt csiszolókorongok alkalmazásakor tükörsima felületek valósíthatók meg (0,2µm).
Csiszolópontosság

E-dt Müködési próbák eredménye:

Müködési próbák eredménye

A szikra erózió E-dt pontosan élesít, mivel nincs a szabályzó szerszám és a köszörükorong vagyis annak felülete között semmiféle ellenállás.
Jelenleg a cBN köszörükorongokat sokszor olyan eljárással szabályozzák, amely a cBN szemcsék éleit károsítják. Ehhezképest a szikra erózió a köszörükorong szabályzása vagyis élesítése alatt nem károsítja a köszörüszemcséket, amint a következö képeken látható.

cBN
gyémánt
cBN WA-kövel való szabályozás után(Weißes Aluminiumoxid = fehér Alumíniumoxid)
Gyémánt szikra eróziós élesítés után

A szikra erózió a következö Koyo köszörügépek szabályozására áll rendelkezésre:
Csúcs nélküli köszörügépek: C3015F, C4520FS, 4515C, 4515CS, 4520C, KCL-50
Felületcsiszoló gépek: KVD-300II, KVD-450, KVD-580, HD-3, HD-5, HD-7, HD-10, R-031, R-431, R-631, R-632

Crystec Technology Trading GmbH szívesen vitat Önnel minden további részletet is.
Internet-oldalaink tartalomjegyzékeTartalom-
jegyzék
Kapcsolat Crystec-hezMég több információt igényel?
Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
A kezdethezaz olal
kezdetéhez